Koji-gefermenteerde frieten

Koji-gefermenteerde frieten

Dit recept combineert klassieke frieten met een unieke combinatie van koji-fermentatie en lacto-fermentatie (melkzuurfermentatie). Deze dubbele fermentatie voegt niet alleen een diepe hartigheid toe, maar ook een subtiele, complexe zuurgraad. Het resultaat is zo smaakvol dat je geen mayo of ketchup nodig hebt. Perfect voor een unieke snack of bijgerecht.

Ingrediënten

Ongeschilde biologische aardappelen

kg



Water

ml


Zout

g


Pas hoeveelheden aan:

1x

Opbrengst: ongeveer 1 kg

Benodigdheden

  • Weckpot van 2 liter
  • Maatbeker
  • Staafmixer
  • Keukenpapier
  • Friteuse

Bereidingswijze

Voorbereiding

Doe de rubberen ring om de deksel van de weckpot.

Marinade maken

Doe de koji, het water en het zout in een maatbeker. Blend met een staafmixer tot een gladde marinade.

Frieten snijden

Was de aardappelen en snijd ze in dikke frieten zonder te schillen.

Fermentatie starten

Meng de frieten met de marinade. Doe ze in de weckpot en sluit deze luchtdicht af.

Fermenteren

Laat de frieten 3 dagen bij kamertemperatuur fermenteren.

Voorbereiden om te bakken

Haal de frieten uit de marinade en dep ze droog.

Eerste frituur

Verwarm de frituur tot 150°C. Bak de frieten tot ze goudgeel zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Tweede frituur

Verwarm de frituur tot 190°C. Bak de frieten tot ze lichtbruin zijn. Laat ze weer uitlekken op keukenpapier en serveer.