Koji-boter

Koji-boter

Deze boter wordt gemaakt door room te fermenteren met koji, wat het een rijk, boers karakter geeft. Perfect voor op brood of om mee te koken.

Ingrediënten

Ongeslagen slagroom

ml



Water

g


Pas hoeveelheden aan:

1x

Opbrengst: ongeveer 500 ml

Benodigdheden

  • Beugelpot van 1 liter
  • Staafmixer
  • Maatbeker
  • Kommetje

Bereidingswijze

Voorbereiding

Bevestig de rubberen ring aan de deksel van de pot.

Ingrediënten mengen

Doe alle ingrediënten in een maatbeker en pureer kort met een staafmixer. Let op: niet te lang mixen om te voorkomen dat er slagroom ontstaat.

Fermentatie starten

Doe de room in de pot en sluit deze luchtdicht af.

Fermenteren

Laat de room 5 dagen bij kamertemperatuur fermenteren.

Koelen

Zet de gefermenteerde room 4 uur in de koelkast zodat het botervet kan uitharden.

Karnen

Karn de room door de pot stevig te schudden of gebruik een keukenmachine om het vet te scheiden van de karnemelk.

Boter scheiden

Schep de boter uit de karnemelk en plaats in een kommetje. Zet het in de koelkast om hard te worden (2 uur).

Afwerken

Kneed de boter om resterende karnemelk te verwijderen en breng op smaak met zout.

Opslag

Bewaar de boter in een luchtdichte verpakking in de koelkast om ranzigheid te voorkomen.