Koji-boter

Deze boter wordt gemaakt door room te fermenteren met koji, wat het een rijk, boers karakter geeft. Perfect voor op brood of om mee te koken.
Ingrediënten
Benodigdheden
- Beugelpot van 1 liter
- Staafmixer
- Maatbeker
- Kommetje
Bereidingswijze
Voorbereiding
Bevestig de rubberen ring aan de deksel van de pot.
Ingrediënten mengen
Doe alle ingrediënten in een maatbeker en pureer kort met een staafmixer. Let op: niet te lang mixen om te voorkomen dat er slagroom ontstaat.
Fermentatie starten
Doe de room in de pot en sluit deze luchtdicht af.
Fermenteren
Laat de room 5 dagen bij kamertemperatuur fermenteren.
Koelen
Zet de gefermenteerde room 4 uur in de koelkast zodat het botervet kan uitharden.
Karnen
Karn de room door de pot stevig te schudden of gebruik een keukenmachine om het vet te scheiden van de karnemelk.
Boter scheiden
Schep de boter uit de karnemelk en plaats in een kommetje. Zet het in de koelkast om hard te worden (2 uur).
Afwerken
Kneed de boter om resterende karnemelk te verwijderen en breng op smaak met zout.
Opslag
Bewaar de boter in een luchtdichte verpakking in de koelkast om ranzigheid te voorkomen.