Amazake

Amazake

Amazake is een voedzame, zoete en romige drank uit Japan, gemaakt van zetmeel en koji. Het proces is eenvoudig, maar vereist wat geduld. Amazake kan puur worden gedronken of worden gebruikt als ingrediënt in smoothies, desserts en marinades. Door de hoge hoeveelheid suikers is het ook geschikt voor het maken van sterke drank of azijn.

Ingrediënten

Gekookte zetmeel (rijst, parelgort, etc.)

deel


Koji

deel


Water

delen


Pas hoeveelheden aan:

1x

Opbrengst: ongeveer 1 liter

Benodigdheden

  • Schone kom, pot of vacuümzak
  • Rijstkoker, slowcooker of sous vide
  • Blender (optioneel)

Bereidingswijze

Ingrediënten mengen

Meng je gekookte zetmeel, koji en water in een schone kom, pot of vacuümzak.

Incuberen

Houd de amazake op een constante temperatuur van 55-60°C gedurende 10-14 uur. Gebruik hiervoor een rijstkoker op de 'warmhoud'-stand, een slowcooker op de laagste stand of een sous vide bak.

Fermentatie stoppen

Stop de fermentatie door de amazake in de koelkast te bewaren zodra de gewenste zoetheid is bereikt. Dit vertraagt de activiteit van de koji.

Serveren

Geniet van je amazake puur, of gebruik het als ingrediënt in smoothies, desserts of marinades. Maak er bijvoorbeeld eens ijs mee.