Amazake

Amazake is een voedzame, zoete en romige drank uit Japan, gemaakt van zetmeel en koji. Het proces is eenvoudig, maar vereist wat geduld. Amazake kan puur worden gedronken of worden gebruikt als ingrediënt in smoothies, desserts en marinades. Door de hoge hoeveelheid suikers is het ook geschikt voor het maken van sterke drank of azijn.
Ingrediënten
Pas hoeveelheden aan:
1x
Opbrengst: ongeveer 1 liter
Benodigdheden
- Schone kom, pot of vacuümzak
- Rijstkoker, slowcooker of sous vide
- Blender (optioneel)
Bereidingswijze
Ingrediënten mengen
Meng je gekookte zetmeel, koji en water in een schone kom, pot of vacuümzak.
Incuberen
Houd de amazake op een constante temperatuur van 55-60°C gedurende 10-14 uur. Gebruik hiervoor een rijstkoker op de 'warmhoud'-stand, een slowcooker op de laagste stand of een sous vide bak.
Fermentatie stoppen
Stop de fermentatie door de amazake in de koelkast te bewaren zodra de gewenste zoetheid is bereikt. Dit vertraagt de activiteit van de koji.
Serveren
Geniet van je amazake puur, of gebruik het als ingrediënt in smoothies, desserts of marinades. Maak er bijvoorbeeld eens ijs mee.